Van vaag naar meetbaar: maak scope 3 inzichtelijk

Nieuws

Bij steeds meer bedrijven staat duurzaamheid hoog op de agenda. CO₂-uitstoot meten en verminderen is essentieel om toekomstbestendig te blijven en te voldoen aan strengere rapportageverplichtingen zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Maar als we praten over emissies, komen vaak de vragen: Wat zijn scope 1, 2 en 3? En waarom is met name scope 3 zo complex?

Wat zijn scope 1,2 en 3?

Scope 1GHG-Protocol Scopes
Deze uitstoot komt direct voort uit je eigen bedrijfsactiviteiten. Denk aan emissies door eigen voertuigen, fabrieken of gebouwen. Alles waar je als organisatie zelf eigenaar van bent of directe controle over hebt.

Scope 2
Hier gaat het om indirecte uitstoot. Die ontstaat bij het opwekken van energie die je inkoopt, zoals elektriciteit, warmte of koeling. Je veroorzaakt deze uitstoot niet zelf, maar het gebruik ervan is wel nauw verbonden aan jouw bedrijfsvoering.

Scope 3
Dit is de meest complexe van de drie scopes. Scope 3 omvat alle overige indirecte emissies. Deze vinden buiten je eigen organisatie plaats, maar zijn wel gekoppeld aan je activiteiten. Denk aan uitstoot van leveranciers in de toeleveringsketen, uitbestede processen, zakelijk vervoer of zelfs het woon-werkverkeer van medewerkers.

Waarom is het zo lastig om jouw scope 3 te verminderen?

Hoewel scope 3 meestal verantwoordelijk is voor het grootste deel van de CO₂-uitstoot van een organisatie, is het juist het lastigst om aan te pakken. Maar waarom is dat zo? Omdat je die uitstoot niet zelf veroorzaakt en er ook niet direct invloed op hebt. De uitstoot gebeurt namelijk buiten je eigen bedrijf, bijvoorbeeld bij leveranciers, transportbedrijven of andere partners waar je mee samenwerkt. Dat brengt een aantal pijnpunten met zich mee:

Beperkte invloed: Je kunt partners niet zomaar dwingen om hun processen te verduurzamen, zeker niet als jij slechts één van hun vele klanten bent.
Gebrekkige data: Leveranciers delen vaak geen volledige of actuele emissiegegevens. Daardoor moet je werken met schattingen of gemiddelde waarden.
Complexe ketens: In internationale of gelaagde ketens is het lastig te achterhalen waar producten vandaan komen en hoeveel uitstoot ermee betrokken is.
Versnipperde verantwoordelijkheid: Scope 3 raakt veel partijen. Vaak is er geen duidelijke eigenaar van het probleem, of van de oplossing.
Hoe helpt CarbonScore bij het verminderen van scope 3?

Omdat scope 3 zo complex en ongrijpbaar lijkt, is het cruciaal om te werken met slimme tools die je zowel inzicht als overzicht geven. CarbonScore helpt organisaties om deze indirecte uitstoot zichtbaar te maken en stap voor stap te verminderen. Hoe we dat doen? Op vier manieren:

1. Dataverzameling bij de bronScope 2 inzichtelijk maken

CarbonScore koppelt direct met systemen van leveranciers, logistieke partners en interne databronnen. Beschikbare uitstootinformatie wordt automatisch verzameld, verrijkt en gestandaardiseerd. Je hoeft dus niet eindeloos te mailen of zelf data bij elkaar te zoeken.

2. Duidelijk inzicht in de keten

Onze software brengt je hele keten overzichtelijk in kaart. Je ziet precies waar de meeste uitstoot plaatsvindt. Daardoor kun je gerichte keuzes maken en verduurzaming effectief aanpakken.

3. Ondersteuning bij rapportages

Dankzij automatische dataverzameling en duidelijke visualisaties voldoe je eenvoudig aan rapportageverplichtingen zoals de CSRD. Geen losse spreadsheets meer. Alles staat op één centrale plek.

4. Actiegericht dashboard

CarbonScore helpt je verder dan alleen inzicht. Je krijgt ook concrete aanbevelingen en acties om je scope 3-uitstoot echt te verminderen.

Met CarbonScore zet je de stap van vaag inzicht naar concrete impact. Geen aannames meer, maar duidelijke data en gerichte acties. Zo krijg je grip op je scope 3-uitstoot en maak je echt verschil in je keten. Want pas als je weet waar je impact zit, kun je doelgericht verduurzamen.

Heb je vragen of wil je ontdekken wat CarbonScore voor jouw organisatie kan betekenen?
Neem gerust contact met ons op – we helpen je graag verder.

Recente artikelen

Nieuwe klimaatverplichtingen voor leveranciers van Albert Heijn

Nieuwe klimaatverplichtingen voor leveranciers van Albert Heijn

Nieuwe klimaatverplichtingen voor leveranciers van Albert Heijn: ben je al goed voorbereid? Steeds meer grote bedrijven…