Wat is SBTi?

CSRD

De Science Based Targets initiative (SBTi) is een wereldwijde organisatie die bedrijven helpt hun CO2-uitstoot te verminderen door wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen te stellen. Dit initiatief, een samenwerking tussen het Carbon Disclosure Project (CDP), het United Nations Global Compact (UNGC), het World Resources Institute (WRI) en het World Wide Fund for Nature (WWF), heeft als doel de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau.

De vraag “Wat is SBTi?” wordt steeds relevanter nu bedrijven wereldwijd proberen te verduurzamen. De SBTi biedt bedrijven een duidelijk pad om hun uitstoot te verminderen door doelstellingen te definiëren die in lijn zijn met de laatste klimaatwetenschap. Deze doelen worden door een onafhankelijk panel geëvalueerd en goedgekeurd. Hierdoor zijn bedrijven verzekerd dat hun klimaatdoelen geloofwaardig en effectief zijn.

Het belang van SBTi voor bedrijven

Voor bedrijven is het volgen van de SBTi-richtlijnen niet alleen een kwestie van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook een noodzaak. Klanten, investeerders en overheden eisen steeds meer transparantie en actie op het gebied van klimaatverandering. Bedrijven die hun uitstoot niet reduceren, lopen het risico op reputatieschade, verlies van investeringen en mogelijke boetes.

Een recent voorbeeld hiervan is Albert Heijn, die deze week een ‘climate announcement’ naar al haar leveranciers stuurde. In deze mededeling werd aangegeven dat leveranciers hun uitstootgegevens moeten rapporteren om aan de SBTi-doelen te voldoen. Dit is een duidelijk signaal van de retailgigant dat duurzaamheid serieus wordt genomen en dat leveranciers ook hun steentje moeten bijdragen. Naast Albert Heijn zullen ook grote spelers als Jumbo en SuperUnie volgen. Het indienen van uitstootgegevens zal gaan via Impact Buying en CDP, afhankelijk van A-merk of private label leveranciers.

Hoe werkt de SBTi?Wat is SBTi

Het proces om SBTi-doelstellingen vast te stellen begint met het berekenen van de huidige uitstoot van een bedrijf. Vervolgens worden reductiedoelstellingen vastgesteld die overeenkomen met wat de wetenschap zegt nodig te zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius. Deze doelen worden ingediend bij de SBTi voor evaluatie. Zodra ze zijn goedgekeurd, moeten bedrijven transparant rapporteren over hun voortgang en regelmatig hun reductiedoelstellingen herzien en aanpassen indien nodig.

Voordelen van het implementeren van SBTi-doelen

Bedrijven die SBTi-doelen implementeren, profiteren van verschillende voordelen:

  1. Geloofwaardigheid en vertrouwen: Door wetenschappelijk onderbouwde doelen te stellen, kunnen bedrijven aantonen dat hun klimaatplannen serieus en effectief zijn.
  2. Risicobeheer: Door proactief te werken aan emissiereductie, verminderen bedrijven hun blootstelling aan toekomstige reguleringen en marktrisico’s.
  3. Kostenefficiëntie: Investeren in energie-efficiëntie en duurzame praktijken kan op lange termijn kostenbesparingen opleveren.
  4. Innovatie en concurrentievoordeel: Bedrijven die voorop lopen in duurzaamheid, kunnen nieuwe marktkansen benutten en een concurrentievoordeel behalen.

 

Door SBTi-doelen via de CarbonScore software te uploaden, hebben organisaties een tool om hun uitstoot in kaart te brengen. Deze is direct in lijn met de SBTI voorschriften. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Recente artikelen

NieuwsScope 3

Scope 3 emissies meten en rapporteren

Scope 3 emissies meten en rapporteren Scope 3 emissies vormen een cruciaal aspect van de totale…
De Kosten van SBTi Cover Photo
Nieuws

De kosten van SBTi

De Science Based Targets Initiative (SBTi) is een wereldwijde organisatie die bedrijven helpt om wetenschappelijk onderbouwde…
Impact Buying vragenlijkst

AH verstuurd klimaat-brief, leveranciers moeten Impact Buying vragenlijst invullen

Gisteren, 18 juni, kregen alle AH leveranciers een email met als onderwerp ‘Aankondigingsbrief Klimaat voor Albert…