Wat betekent de CSRD-richtlijn?

CSRD

De CSRD Richtlijn – Wat betekent het voor MKB-bedrijven en grotere spelers?

CSRD in het kort
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese richtlijn die sinds april 2021 van kracht is. Het is een uitbreiding van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) voor duurzaamheidsverslaglegging.
Het verplicht steeds meer bedrijven vanaf 2024 om uitgebreide duurzaamheidsrapportages op te stellen en openbaar te maken, met als doel meer transparantie en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te bevorderen. In dit artikel leggen we uit wat deze richtlijn is en wat het betekent voor bedrijven.

Moet jouw bedrijf voldoen aan de CSRD-richtlijn?
Dit is afhankelijk van de grootte van een organisatie, vanaf:

1 januari 2024: Grote ondernemingen die nu al verplicht rapporteren op basis van het Non-Financial Reporting Directive (NFRD).

1 januari 2025: Alle grote ondernemingen*

1 januari 2026: Beursgenoteerde mkb-ondernemingen.

1 januari 2027: Niet EU ondernemingen met meer dan €150 miljoen euro

*Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande criteria.
– Meer dan 250 medewerkers
– Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
– Meer dan 20 miljoen euro op de balans

Wanneer gaat de CSRD in?
Zowel grotere ondernemingen als MKB-bedrijven moeten zich nu al voorbereiden op de CSRD-richtlijn om op tijd te voldoen aan de startdatum. Het MKB moet in 2026 aan de CSRD voldoen, wat betekent dat deze bedrijven in 2025 CSRD-ready moeten zijn en dit uiterlijk in 2024 binnen de organisatie moeten implementeren. Voor grote spelers is dit een jaar eerder, CSRD-ready in 2024, en CSRD plichtig in 2025. Dit betekent een verdere verfijning en uitbreiding van hun rapportageverplichtingen. Hoe eerder ze zich hierop voorbereiden, hoe beter. Het vereist nauwkeurige en gedetailleerde rapportage.

Aan de slag met CSRD?
Wil je in jouw organisatie aan de slag gaan met CSRD? Een eerste stap zet je door de milieu-impact te verduidelijken. Het meten en rapporteren van de CO2-voetafdruk wordt een vereiste voor bedrijven. Het kan complex lijken, dat hoeft het niet te zijn. Niet met onze software. Met CarbonScore kun je ongeacht de grootte van je bedrijf de carbon voetafdruk gemakkelijk in kaart brengen. Neem contact met ons op voor hulp bij jouw duurzaamheidsrapportage.

Recente artikelen

De 5 stappen van SBTi

De 5 stappen van de SBTi

De 5 stappen van de SBTi Steeds meer bedrijven committeren zich aan de klimaatdoelstellingen van Parijs.…
NieuwsScope 3

Scope 3 emissies meten en rapporteren

Scope 3 emissies meten en rapporteren Scope 3 emissies vormen een cruciaal aspect van de totale…
De Kosten van SBTi Cover Photo
Nieuws

De kosten van SBTi

De Science Based Targets Initiative (SBTi) is een wereldwijde organisatie die bedrijven helpt om wetenschappelijk onderbouwde…