Wat is de CBAM regeling en wat betekent dit voor mijn bedrijf

Nieuws

Wat is de CBAM regeling en wat betekent dit voor de CO2 uitstoot en, CO2 rapportage en CO2 certificaten van mijn bedrijf?

De CBAM-regeling CO2-uitstoot invoering is voor veel bedrijven een doorn in het oog, extra administratie en de rapportageverplichting is per kwartaal 1, 2024 een feit.

De CBAM-regeling (Carbon Border Adjustment Mechanism) is een initiatief van de Europese Unie om te zorgen voor een gelijk speelveld voor bedrijven die actief zijn in de Europese Unie en om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het is bedoeld om te voorkomen dat Europese bedrijven worden benadeeld door concurrenten buiten de EU die mogelijk minder strenge milieuregels hebben en daardoor goedkopere producten kunnen aanbieden.

Waarom CBAM?

Het CBAM is een Europese verordening en onderdeel van het Fit for 55-pakket. Dit pakket heeft als doel de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% vóór 2030, zoals eerder afgesproken in de Europese klimaatwet.

Voor wie?

Het CBAM geldt voor importeurs van CBAM-goederen. Dit zijn goederen in de categorieën: ijzer en staal, cement, meststoffen, aluminium, elektriciteit en waterstof. De volledige lijst met goederen en hs-codes die onder CBAM Regeling vallen kunt u vinden op de volgende site van de Fenex.

Tijdlijn

Op 1 oktober 2023 gaat de eerste fase in en moet je als importeur van CBAM-goederen jaarlijks aangeven hoeveel CBAM-goederen je hebt ingevoerd, en doorgeven wat de broeikasgasemissie in CO2 daarvan is. Hierbij gaat het om de daadwerkelijke uitstoot bij productie.

Als importeurs vanaf 1 januari 2026 CBAM-goederen willen importeren, moeten zij toegelaten zijn als CBAM-aangever. De toelating vraagt u aan bij de bevoegde autoriteit in het land waar u gevestigd bent. Daarnaast moeten importeurs van CBAM-goederen vanaf 1 januari 2026 CO2-certificaten aankopen om de CO2 te corrigeren die is uitgestoten bij de productie van de ingevoerde goederen.

Als importeur bij de Europese Commissie een rapportage indienen kan via de volgende link.

Hulp nodig bij de berekening van de CO2-uitstoot bij de productie van je leverancier? Op zoek naar een oplossing voor de CO2 emissies? Of gewoon op zoek naar advies en een sparringspartner? Neem dan contact op met 1 van onze specialisten.

 

Recente artikelen

EUDR-ontbossingsverordering-CarbonScore
EUDRNieuwsRapportage

De EUDR-ontbossingsverordening

De EUDR-ontbossingsverordening (European Union Deforestation Regulation) is een belangrijke maatregel van de Europese Unie om de…
De ESG achter de Ecovadis-vragenlijst

De ESG achter de EcoVadis-vragenlijst

De ESG achter de EcoVadis-vragenlijst ESG, oftewel Environmental, Social, Governance, is een cruciale maatstaf voor de…
Lidl verstuurd EcoVadis-vragenlijst

Lidl verstuurd EcoVadis-vragenlijst naar de leveranciers

Als internationale onderneming neemt Lidl dagelijks verantwoordelijkheid en is continu toegewijd aan zowel mensen als milieu.…