Wat is de CSRD-richtlijn

CSRD, Nieuwe wetgevingen

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van duurzaamheidsrapportage binnen de Europese Unie. Het initiatief is bedoeld om bedrijven aan te moedigen transparanter te worden over de impact van hun activiteiten op het milieu en de maatschappij. CSRD vormt een cruciaal onderdeel om duurzaamheid te integreren in de bedrijfswereld. In dit artikel behandelen we alle need-to-knows over CSRD.

Voor Wie Is Het?

De CSRD is van toepassing op een groter aantal bedrijven dan de huidige NFI-richtlijn, die zich enkel richt op beursgenoteerde ondernemingen. Volgens de CSRD zullen alle grote bedrijven aan de nieuwe rapportageverplichtingen moeten voldoen indien ze aan minstens twee van de volgende criteria voldoen:

  • Jaarlijkse omzet hoger dan €50 miljoen.
  • Balanstotaal van meer dan €25 miljoen.
  • Meer dan 250 medewerkers (gemiddeld over een jaar)

Het wordt geschat dat uiteindelijk meer dan duizend bedrijven in Nederland zullen moeten voldoen aan de CSRD. Deze verplichtingen zullen ook gelden voor dochterondernemingen van niet-EU-bedrijven. Voor niet-EU-ondernemingen die een (geconsolideerde) omzet van meer dan €150 miljoen in de EU realiseren, wordt een speciaal toelichtingsregime ontwikkeld. Hierdoor worden de rapportageverplichtingen van de CSRD aanzienlijk uitgebreid, waardoor een breder spectrum van bedrijven betrokken wordt bij duurzaamheidsrapportage.

Wat Houdt Het In?

CSRD benadrukt drie belangrijke gebieden die moeten worden gerapporteerd; Environment (milieu), Social (sociaal), en Governance (bestuur), vaak aangeduid als ESG. De vereisten voor rapportage over deze gebieden zijn gedetailleerd uitgewerkt in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Hierdoor volge bedrijven een uniforme aanpak. Voorbeelden van aspecten waarover gerapporteerd moet worden, omvatten de CO2-uitstoot, genderverdeling in leidinggevende posities, personeelsbeleid, en informatie over leveranciersrelaties en de impact op de toeleveringsketen. Het doel is om consistentie en transparantie te waarborgen, waardoor bedrijven vergelijkbare normen hanteren bij het rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties.

Materialiteitsbeoordeling: Bedrijven moeten een materialiteitsbeoordeling uitvoeren om vast te stellen welke duurzaamheidskwesties het meest relevant zijn voor hun bedrijf en stakeholders.

 

In essentie is CSRD een cruciale stap naar een meer duurzame bedrijfspraktijk binnen de EU. Het legt de basis voor een gedetailleerde, gestandaardiseerde en transparante rapportage over duurzaamheidsprestaties. Daarnaast is van groot belang dat bedrijven zo snel mogelijk voorbereidingen gaan treffen, zodat ze niet achter de feiten aan gaan lopen. Het vinden van een geschikte duurzaamheidspartner is voor beel bedrijven van groot belang. Wat heeft jouw bedrijf nodig? De kans is groot dat wij jou kunnen helpen met een van jou duurzaamheidsvraagstukken.

Recente artikelen

Wat is SBTi?

Wat is SBTi?

De Science Based Targets initiative (SBTi) is een wereldwijde organisatie die bedrijven helpt hun CO2-uitstoot te…
Impact Buying vragenlijkst

AH verstuurd klimaat-brief, leveranciers moeten Impact Buying vragenlijst invullen

Gisteren, 18 juni, kregen alle AH leveranciers een email met als onderwerp ‘Aankondigingsbrief Klimaat voor Albert…
biobased bouwen

De groene revolutie: Innovaties in biobased bouwen en CO2 opslag

De bouwsector staat aan de vooravond van een groene revolutie, waarbij biobased materialen en innovatieve CO2-opslagmethoden…