De impact van CSRD op het MKB

CSRD

De implementatie van de CSRD heeft direct gevolgen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Grote ondernemingen worden nu verplicht om uitgebreidere duurzaamheidsrapporten over hun gehele toeleveringsketen uit te brengen vanaf 2024. Hoewel deze verplichting pas in 2026 rechtstreeks van toepassing is op beursgenoteerde mkb-bedrijven, ondervinden veel kleinere bedrijven dit jaar al de impact ervan. Dit komt doordat grote ondernemingen verplicht zijn om over de volledige keten te rapporteren. In dit artikel behandelen we de impact van CSRD op het MKB.

CSRD in het kort

De CSRD is een richtlijn die voortkomt uit de Green Deal. Het langetermijndoel van de Green Deal is om Europa in 2050 netto-uitstootvrij te maken, als eerste grote economie ter wereld. Bedrijven moeten, naast het opleveren van financiële cijfers, nu ook rapporteren over hun duurzaamheid doormiddel van verschillende duurzaamheidscriteria. Lees verder over de CSRD-richtlijn.

Impact op MKB

Bedrijven moeten niet alleen hun eigen CO2-uitstoot rapporteren, maar ook die van hun gehele toeleveringsketen, inclusief de uitstoot van mkb-bedrijven. Bovendien moeten ze de impact van zowel het bedrijf zelf als de gehele keten op biodiversiteit aangeven. Dit duurzaamheidsverslag moet worden goedgekeurd door een 3e partij, bedrijven zijn vrij in het kiezen van deze 3e partij.

Hoewel de nieuwe regels pas in 2024 van kracht worden voor grote bedrijven, hebben ze nu al substantiële gevolgen voor het MKB dat samenwerkt met deze grote ondernemingen. Bedrijven moeten namelijk de CO2-uitstoot van de gehele keten in kaart brengen, inclusief informatie over de uitstoot van toeleveringsbedrijven. Volgens schattingen van ABN Amro zullen ongeveer 3.000 van de 103.000 mkb-bedrijven moeten rapporteren over hun impact op mens en milieu.

Opvallend is echter dat uit een enquête van ABN Amro blijkt dat tweederde van de ondernemers nog niet op de hoogte is van deze nieuwe regels. Dit gebrek aan bewustzijn is opvallend aangezien velen dit jaar nog te maken zullen krijgen met de gevolgen van de CSRD.

Vanaf 1 januari 2026 zullen beursgenoteerde mkb-bedrijven verplicht worden om uitgebreider te rapporteren over duurzaamheid. Naar verwachting zullen er ook strengere regels worden ingevoerd voor kleinere mkb-ondernemingen. Voor deze groep ondernemers wordt waarschijnlijk een ‘lightversie’ van het duurzaamheidsverslag geïntroduceerd.

Hoe kan CarbonScore jouw helpen bij CSRD?

CarbonScore is gespecialiseerd in duurzaamheidsvraagstukken, hierbij is de CSRD-richtlijn een groot onderdeel. De CO2 calculatie software van CarbonScore biedt een allesomvattende oplossing voor het meten, beheren en verminderen van bedrijfsuitstoot.
Bekijk onze services en kom erachter wat CarbonScore nog meer te bieden heeft.

Recente artikelen

De 5 stappen van SBTi

De 5 stappen van de SBTi

De 5 stappen van de SBTi Steeds meer bedrijven committeren zich aan de klimaatdoelstellingen van Parijs.…
NieuwsScope 3

Scope 3 emissies meten en rapporteren

Scope 3 emissies meten en rapporteren Scope 3 emissies vormen een cruciaal aspect van de totale…
De Kosten van SBTi Cover Photo
Nieuws

De kosten van SBTi

De Science Based Targets Initiative (SBTi) is een wereldwijde organisatie die bedrijven helpt om wetenschappelijk onderbouwde…