De nieuwe ontbossingswet- en CSRD zorgen

CSRD, Nieuws

De Europese Unie heeft een strenge wet ingevoerd die importeurs van producten als soja, hout en cacao verplicht te bewijzen dat hun goederen niet hebben bijgedragen aan ontbossing. De wet wordt eind dit jaar van kracht en moet ervoor zorgen dat producten die op de EU-markt komen, afkomstig zijn van land dat na 2020 niet ontbost is. Dit is een uitdaging, zeker voor bulkproducten waarbij het lastig is de herkomst te traceren.

De invoering van de wet valt samen met de implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die de transparantie van duurzaamheidsclaims van bedrijven vergroot. Meer lezen over de CSRD-richtlijn.

Administratieve lasten en onbedoelde gevolgen

Europese importeurs van grondstoffen moeten nu van elk product de exacte teeltlocatie traceren. Een ontmoedigende taak voor goederen als koffie en cacao, die doorgaans door talloze kleinschalige boeren worden geproduceerd. Importeurs maken zich zorgen over de praktische uitvoerbaarheid van deze vereisten. Ze vrezen dat ze onbedoeld kleine buitenlandse boeren uitsluiten die niet de nodige documentatie kunnen leveren.

Ontbossingswet en CSRDontbossingswet EU

De CSRD is bedoeld om de betrouwbaarheid van duurzaamheidsinformatie te verbeteren door bedrijven te verplichten een uitgebreider verslag van hun activiteiten te geven. De nieuwe ontbossingswet gaat daar aan bijdragen.

De strenge nieuwe regels kunnen kleine boeren dwingen om andere markten te zoeken, waardoor ze mogelijk helemaal van de EU-markt verdwijnen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de diversiteit en kwaliteit van de producten die beschikbaar zijn voor Europese consumenten.

Vooruitgang boeken

De aanpak van de EU is gericht op het creëren van een duurzamere en transparantere markt. Nu de deadline dichterbij komt, blijft de praktische uitvoering van deze wetten echter een punt van zorg. Importeurs, producenten en wetgevers moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat de doelen worden bereikt. Dit moet zonder degene aan het begin van de toeleveringsketen onevenredig te belasten. Wij gaan de uitdaging aan, jij ook?

Recente artikelen

Wat is SBTi?

Wat is SBTi?

De Science Based Targets initiative (SBTi) is een wereldwijde organisatie die bedrijven helpt hun CO2-uitstoot te…
Impact Buying vragenlijkst

AH verstuurd klimaat-brief, leveranciers moeten Impact Buying vragenlijst invullen

Gisteren, 18 juni, kregen alle AH leveranciers een email met als onderwerp ‘Aankondigingsbrief Klimaat voor Albert…
biobased bouwen

De groene revolutie: Innovaties in biobased bouwen en CO2 opslag

De bouwsector staat aan de vooravond van een groene revolutie, waarbij biobased materialen en innovatieve CO2-opslagmethoden…